Functieomschrijvingen – Tandartspraktijk Ederveen – Ederveen

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen

Tandarts

De tandarts ziet de patiënt vaak als eerste. Hij/zij onderzoekt, stelt diagnoses, formuleert behandelplannen en behandelt gebitten. De tandarts zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het gebit zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast behandelt de tandarts ziekten en afwijkingen. De patiënt houdt zo een goede mondgezondheid en behoudt de functies in het mond- en kauwstelsel zo lang mogelijk.

Mondhygiëniste

Een mondhygiëniste richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Een groot aantal mondhygiënisten is in dienst van een tandarts, maar mondhygiënisten kunnen ook werkzaam zijn in een eigen praktijk (vrijgevestigd). Je kunt rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht als je hulp nodig hebt bij je mondverzorging en/of het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan je dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen.

Preventieassistente

Steeds meer praktijken werken met een preventieassistent. Dit is over het algemeen een tandartsassistente die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne. Daarnaast biedt zij ondersteuning aan de tandarts op het gebied van de voorbereiding, de uitvoering en de afronding van de patiëntenbehandeling.

Tandartsassistente

De tandartsassistente is hét gezicht van menig tandartspraktijk. Zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk. Zij houdt zich dus bezig met organisatorische zaken, maar mag onder toezicht van de tandarts ook een aantal handelingen uitvoeren.

Baliemedewerkster

Bij veel tandartspraktijken treft je bij binnenkomst een baliemedewerkster, het aanspreekpunt van de praktijk. Deze medewerkster houdt zich bezig met de ontvangst van patiënten, het maken van afspraken en de administratie. Maar hij/zij verricht geen tandheelkundige taken.